ثبت نام كاربر         سه شنبه, اسفند 29, 1402
اطلاعیه
در سایت ثبت نام کنید ... آخرین اخبار و اطلاعات در باره تجهیزات بارکد و محصولات جدید و کاربردهای آنها برای شما ارسال خواهد شد ... ضمنا در محل شرکت بارکد گستر آسیا تمامی محصولات به صورت رایگان برای شما به نمایش گذاشته خواهد شد.یا میتوانید عضو صفحه تلگرام ما telegram.me/barcodeprinter شوید تا از آخرین اخبار دنیای تجهیزات بارکد با خبر شوید ...مشتریان گرامی در تعطیلات ایام نوروز با شماره موبایل 09024138313 تماس حاصل فرمایید و یا از طریق تلگرام همین شماره با ما در ارتباط باشید ما همیشه در کنار شما هستیم ...
دسترسی آسان و سریع

  

 

 

 

 
سيستم اتوماسيون ليبلينگ و ثبت اطلاعات در واحد بسته بندي ، مبتني بر باركد
 
         لزوم استفاده از سيستم رديابي محصول در شركتهاي خودرو سازيو قطعه سازی خودرو جهت استقرار روش هدايت فعاليت توليدي و پروسه هاي مختلف به منظور كنترل اجراي كار و ارتقاء كيفيت و كميت ، همچنين با توجه به مشكلات موجود در سيستمهاي دستي در ثبت و جمع آوري داده ها ، به خصوص در اينگونه شركتها كه با حجم بسيار زيادي از داده‌ها درگير هستند پياده سازي روشهاي مكانيزه در امر جمع آوري و كنترل داده ها جهت تسهيل در اجرا و به حداقل رساندن خطا‌هاي موجود ضروري مي‌نمايد. چرا كه اغلب مديران به دليل وجود خطاهاي مختلف در اطلاعات ثبت شده و به روز نبودن آنها نمي‌توانند به آمارهاي مربوطه اعتماد كنند و همواره حتي با دانستن سيستمهاي كنترلي بسيار دقيق كه البته اجراي آن به دليل مكانيزه نبودن ، با مشكلات و صرف زمان بسيار زيادي همراه مي‌باشد با كاستي‌هاي بسياري رودر رو مي‌باشند.
در نظامهاي مديريتي پويا يك مدير بجاي آنكه منتظر وقوع مشكل باشد تا پيرامون آن مطالعه نموده وروشهاي جلوگيري را پيدا كند ونهايتا به رفع آن اقدام نمايد، همواره با اتكا به داده هاي روند كار و اشراف به اطلاعات موجود از رويدادهاي گذشته ميتواند مشكل احتمالي را پيش بيني نموده ودر صدد انجام راه كارهاي جلوگيري از اتفاق آن باشد .در حال حاضر شركتهاي توليد كننده دريافته اند كه صرف فروش محصول به مشتري كافي نيست وميبايست تا نهايت با كالاي توليدي همراه بوده وآنرا دنبال كرد واين ميسر نمي گردد مگر با روشهاي دقيق وپيشرفته كه همواره با افرايش سطح كارائي وكيفيت توام خواهد بود .
سيستم جمع آوري اطلاعات خودكار شيوه نويني است كه ما را در حذف خطاهاي متعدد اپراتور ياري مي‌نمايد. اين مهم پاسخی است قانع كننده به نياز اساسي بسياري از سيستمهاي مكانيزه‌اي كه در پروسه ورود اطلاعات ، پردازش داده‌ها و گزارشهايي كه همواره به دليل سرعت پايين و توأم با خطاي بخش ورود اطلاعات ، از هدف با ارزش و دلخواه مكانيزاسيون همواره فاصله محسوس داشته‌اند ، باركد يكي از مهمترين ابزارهاي موجود براي دستيابي به چنين سيستمي است.
 
        سيستم ليبلينگ سالن بسته بندي
با استقرار یک دستگاه لیبل پرینتر و يك ايستگاه كامپيوتر ( كه در حال حاضر موجود مي‌باشد )  در آغاز هر شیفت لیبلهای سریال بارکدی چاپ شده و در اختیار اپراتورهای مربوطه قرار می گیرد. براي هر نوع قطعه همراه با اختصاص كد مربوطه دستور بسته بندي ، كد BOM ، Lot No. وحتي اينكه مربوطه به كدام شماره سفارش مشتري است و .... تعريف ميشود. البته اين كار با توجه به تعاريف قبلي در مورد اقلام بصورت اتوماتيك انجام ميپذيرد واپراتور در يك مرحله وبا انتخاب يك چند گزينه همه اين عمليات را يك جا انجام ميدهد.
 
 
 
 
 
 
 
 
سپس سيستم با توجه به دستور بسته بندي تعريف شده به تعداد نياز ليبلهاي كارتن و پالت را چاپ كرده و در نهايت تمامي اين ليبلها در اختيار اپراتورهاي مربوطه قرار داده مي‌شود.
 
 
 
 
 .
 

نمونه ليبل چاپ شده فرضي پالت

 
شركت *********
ايستگاه شماره 2 (بسته بندي Discharge 405)
نام قطعه : Discharge206
تاريخ :25/4/85
شماره قطعه(كدكالا) : 9420154
تعداد در پالت :120
كد اپراتور بسته بندي :021
شماره سفارش: 04
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

در انتهاي هر خط بسته بندي اپراتورها لیبلها را روی قطعات الصاق نموده و توسط یک دستگاه جمع آوری اطلاعات پرتابل  Portable Data Collection)) بارکد هرقطعه را در هنگام قراردادن در ظرف مربوطه اسکن می کنند. بدین ترتیب علاوه بر ثبت اطلاعات قطعات ، مشخص خواهد بود که چه اپراتوری و در کدام شیفت این عملیات را انجام داده است.
 
 
 
 
 
 
 
 
با توجه به اينكه اطلاعات مربوط به دستور بسته بندي قطعات از قبل توسط نرم افزار روي PC به دستگاه Hand Held منتقل شده است براي قطعاتي كه داخل پالت و يا كارتن قرار داده مي‌شوند بعد از پر شدن ظرف بر اساس دستور بسته بندي نرم افزار روي دستگاه PDT پيغام مربوط به بسته شدن ظرف را نمايش مي‌دهد و از كاربر مي‌خواهد تا باركد پالت و يا كاراتن مذكور را اسكن نمايد. بديهي است سيستم به گونه‌اي طراحي‌مي‌شود كه در اين زمان به غير از ثبت باركد پالت و يا كارتن اجازه ثبت هيچگونه باركد قطعه ديگري را ندهد.
همچنين در صورتيكه كه تعداد قطعات مربوط به يك ظرف به حد نصاب خود نرسيده باشد و كاربر اقدام به اسكن باركد پالت نمايد نرم افزار روي دستگاه جمع آوري اطلاعات پيغام خطايي نمايش داده و اجازه ثبت آن را نميدهد.
نكته‌اي كه در اين قسمت وجود دارد اين است كه در برخي از موارد به دليل عدم وجود پالتهاي شركت ايران خودرو و يا سازه گستر ممكن است اقلام به طور موقت داخل جعبه‌هاي چوبي قرار داده شود و در انبار نگهداري شود و پس از رسيدن پالتها و در هنگام ارسال داخل آنها قرار داده شوند. در اينگونه موارد ليبلهاي موقتي براي جعبه‌هاي چوبي چاپ شده و در نرم افزار روي دستگاه Hand Held پس از ثبت باركد جعبه‌ها مي‌توان ارسال به انبار را نيز ثبت كرد.
مورد ديگر اين است كه ممكن است پس از بررسي كنترل كيفيت تعدادي از اقلام از نظر كيفي رد شده كه در اينگونه موارد نرم افزار روي دستگاه PDT امكان حذف اين اقلام از ظرفهاي مربوطه و درج قطعات جايگزين را نيز خواهد داشت.
براي قطعاتي كه نحوه بسته بندي آنها به صورت كارتن و پالت تواماً مي‌باشد پس از اتمام بسته بندي كارتنها اپراتور باركد كارتنها را اسكن كرده و آنها را داخل پالت قرار مي‌دهد. در اينجا نيز بر اساس طرح بسته بندي پس از بسته شدن پالت پيغام پر شدن پالت به كاربر نمايش داده شده و اپراتور ملزم به اسكن كردن باركد روي پالت خواهد شد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ارسال پالتها به مشتري و يا انبار:
در اين قسمت يك كاربر مسوول عمليات مربوط به ارسال شده و توسط يك دستگاه PDT و نرم افزار مربوطه ( ارسال) ابتدا محل ارسال را مشخص و سپس باركد پالتها را اسكن نمايد. بدين ترتيب كاملاً مشخص خواهد بود كه چه قطعاتي با كدام شماره سريالها توسط كدام اپراتور و يا شماره بارنامه و در كدام شيفت توليد به مشتري ارسال شده است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
انتقال اطلاعات ثبت شده به سيستم ثبت عمليات سالن توليد
در نهایت ، در پایان هر شیفت و يا هر زمان مد نظر آن مجموعه اپراتور دستگاه جمع آوری کننده اطلاعات را به واحد مريوطه تحویل داده و مسئول آن دستگاه را روی پایه تخلیه اطلاعات قرار داده تا اطلاعات ثبت شده به نرم افزار موجود در کامپیوتر منتقل شود .
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
گزارشات قابل دريافت از سيستم ليبلينگ و ثبت اطلاعات سالن بسته بندي
امكان گزارشگيري از گزارشات مربوط به توليد در هر شيفت به تفكيك محصول قابل استخراج ميباشد. نرم افزار علاوه بر مديريت اختصاص سريال محصول و چاپ برچسبهاي مربوطه ، زمانهاي مربوط به اختصاص شماره سريال و چاپ برچسب را ثبت نموده همجنين بر اساس باركد هاي قرائت شده و تعداد سريالهاي چاپ شده آمار توليد را براي هر شيفت و يا در مقاطع زماني مختلف گزارش ميدهد. براساس زمانهاي ثبت شده صدور گزارشات مربوط به توقف ايستگاهها ، سرعت ايستگاهها در ساعات مختلف روز ، توليد محقق شده و مقايسه آن با برنامه ريزي انجام شده براي هر شيفت ، مقايسه سرعت كار بين شيفت‌هاي مختلف و يا دوره هاي مختلف قابل استخراج بوده و حتي بصورت نمودار بر روي كامپيوتر مديران مربوطه بصورت كاملا" online     قابل رويت خواهد بود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تجهيزات:
تجهيزات مورد نياز براي اجراي پروژه به اين روش شامل دستگاههاي ذيل مي‌باشد :
1-      دستگاه ليبل پرينتر                        2-  دستگاه ديتا كالكشن (ترمينال جمع آوري داده‌ها)
 
                           
 
 
 
 
3- ايستگاه كامپيوتر
 

 

تمامی حقوق برای شرکت بارکد گستر آسیا محفوظ میباشد . حريم شخصي كاربران    |    شرایط استفاده